Her Öğrenci için, öğrenci iş yükü Dönemlik 30 AKTS , Yıllık 60 AKTS Kredisi olmalıdır.
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Kredi AKTS Print
Sınıf : 0/Dönemi : 0
HAZ-001
Hazırlık Sınıfı
Seçmeli 0 0 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı0,000,00
Sınıf : 1/Dönemi : 1
ATA-160
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Zorunlu 2 2 Yazdır
BIO-121
Genel Biyoloji
Zorunlu 2,5 4 Yazdır
FIZ-145
Fizik I
Zorunlu 3 3 Yazdır
FIZ-147
Fizik Laboratuvarı I
Zorunlu 1 2 Yazdır
GDM-103
Gıda Mühendisliğine Giriş
Zorunlu 3,5 6 Yazdır
ING-101
İngilizce I (Hazırlık Eğitimine Tabi Olmayan Öğrenciler İçin)
Zorunlu 2 2 Yazdır
ING-111
İngilizce I (Hazırlık Eğitimine Tabi Olan Öğrenciler İçin)
Zorunlu 2 2 Yazdır
KIM-603
Genel Kimya l
Zorunlu 2,5 4 Yazdır
MAT-151
Kalkülüs I
Zorunlu 3,5 5 Yazdır
TUR-170
Türk Dili I
Zorunlu 2 2 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı24,0032,00
Sınıf : 1/Dönemi : 2
ATA-260
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
Zorunlu 2 2 Yazdır
FIZ-146
Fizik II
Zorunlu 3 3 Yazdır
FIZ-148
Fizik Laboratuvarı II
Zorunlu 1 2 Yazdır
GDM-114
Bilgisayar Uygulamaları
Zorunlu 3 6 Yazdır
ING-102
İngilizce II (Hazırlık Eğitimine Tabi Olmayan Öğrenciler İçin)
Zorunlu 2 2 Yazdır
ING-112
İngilizce II (Hazırlık Eğitimine Tabi Olan Öğrenciler İçin)
Zorunlu 2 2 Yazdır
KIM-614
Genel Kimya ll
Zorunlu 2,5 4 Yazdır
MAK-105
Teknik Resim
Zorunlu 3 4 Yazdır
MAT-152
Kalkülüs II
Zorunlu 3,5 5 Yazdır
TUR-270
Türk Dili II
Zorunlu 2 2 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı24,0032,00
Sınıf : 2/Dönemi : 1
GDM-203
Enerji ve Kütle Denkliği
Zorunlu 2 2 Yazdır
KIM-609
Analitik Kimya
Zorunlu 3 4 Yazdır
MAK-211
Malzeme Bilgisi
Zorunlu 2 4 Yazdır
MAK-213
Mühendislik Termodinamiği
Zorunlu 2 3 Yazdır
MAT-157
Diferansiyel Denklemler
Zorunlu 3,5 5 Yazdır
ZTB-500
İstatistik ve Deneme Metodları
Zorunlu 3 4 Yazdır
GDM-233
Gen Mühendisliğine Giriş
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-235
Baharat Bilimi ve Teknolojisi
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-237
Gıda Mühendisliğinde Mesleki İngilizce 1
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-239
Laboratuvar Tekniği
Seçmeli 2 4 Yazdır
TEB-500
Genel Ekonomi
Seçmeli 2 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı19,5030,00
Sınıf : 2/Dönemi : 2
GDM-212
Gıda Kimyası
Zorunlu 3 3 Yazdır
GDM-214
Genetik
Zorunlu 2 2 Yazdır
GDM-216
Isı ve Kütle Transferi
Zorunlu 3 3 Yazdır
GDM-218
Genel Mikrobiyoloji
Zorunlu 3 4 Yazdır
GDM-222
Reaksiyon Kinetiği
Zorunlu 3 3 Yazdır
GDM-234
Akışkanlar Mekaniği
Zorunlu 3 3 Yazdır
MUH-103
Mühendislik Fakülte Ortak Seçmeli I
Zorunlu 2 3 Yazdır
UOS-801
Üniversite Ortak Seçmeli I
Zorunlu 2 3 Yazdır
GDM-240
Proje Hazırlama Teknikleri
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-242
Gıda Mühendisliğinde Mesleki İngilizce 2
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-244
Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-246
Soğuk Tekniği
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-252
Gıda Pazarlama
Seçmeli 2 3 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı25,0030,00
Sınıf : 3/Dönemi : 1
GDM-313
Gıda Mühendisliği Temel İşlemler 1
Zorunlu 3 3 Yazdır
GDM-315
Gıda Biyokimyası
Zorunlu 3 3 Yazdır
GDM-317
Gıda Analizleri
Zorunlu 3 4 Yazdır
GDM-319
Gıda Mikrobiyolojisi
Zorunlu 3 4 Yazdır
GDM-333
Gıda Kalite Kontrolü
Zorunlu 3 4 Yazdır
GDM-335
Fermantasyon Teknolojisi
Zorunlu 3 4 Yazdır
GDM-332
Gıda Endüstrisinde Kullanılan Makine ve Ekipmanlar
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-341
Mikrobiyolojide Kullanılan Temel Teknikler
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-343
Gıda Mühendisliğinde Matematiksel Modelleme
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-345
İş Hayatı İçin İngilizce 1
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-347
Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-349
Gıda Katkı Maddeleri
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-351
Girişimcilik
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-353
Duyusal Değerlendirme
Seçmeli 2 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı22,0030,00
Sınıf : 3/Dönemi : 2
GDM-342
Gıda Mühendisliği Temel İşlemler 2
Zorunlu 3 3 Yazdır
GDM-344
Gıda Biyoteknolojisi
Zorunlu 3 3 Yazdır
GDM-346
Entrümental Analiz
Zorunlu 3 4 Yazdır
GDM-348
Beslenme İlkeleri
Zorunlu 3 4 Yazdır
GDM-350
Gıda İşletme Sanitasyonu
Zorunlu 3 4 Yazdır
GDM-360
Endüstriyel Yemek Üretimi
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-362
İş Hayatı İçin İngilizce 2
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-364
Fonksiyonel Gıdalar
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-366
Gıda Zehirlenmeleri ve Enfeksiyonları
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-368
Özel Gıdalar Teknolojisi
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-370
Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-372
Gıdaların Fiziksel Özellikleri
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-374
İş Sağlığı ve Güvenliği
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-398
Gıdalarda Mikrobiyal Bozulmalar
Seçmeli 2 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı21,0030,00
Sınıf : 4/Dönemi : 1
GDM-451
Proses Uygulamaları 1
Zorunlu 2 2 Yazdır
GDM-453
Süt Teknolojisi
Zorunlu 2,5 3 Yazdır
GDM-455
Et Teknolojisi
Zorunlu 2,5 3 Yazdır
GDM-457
Gıda Ambalajlama Tekniği
Zorunlu 3 3 Yazdır
GDM-459
Bitkisel Yağ Teknolojisi
Zorunlu 2,5 3 Yazdır
GDM-461
Mezuniyet Tez Çalışması 1
Zorunlu 2 4 Yazdır
GDM-463
Staj 1
Zorunlu 0 3 Yazdır
UOS-802
Üniversite Ortak Seçmeli II
Zorunlu 2 3 Yazdır
GDM-417
Beslenme, Metabolizma ve Hastalıklar
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-437
Kuru Gıdalar Teknolojisi
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-471
Gıdaları Korunmasında Yeni Teknikler ve Uygulamalar
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-473
Süt Esaslı Ürünler Teknolojisi
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-475
Yeni Ürün Geliştirme Metotları
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-477
Gıdalarda Renk ve Renk Maddeleri
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-479
Süt Endüstrisinde Starter Kültür
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-481
Bilimsel Yazım ve Sunum Teknikleri
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-483
Ulusal ve Uluslararası Gıda ve Tarım İdari Kurumları
Seçmeli 2 3 Yazdır
GDM-485
Özel Tahıl Ürünleri Teknolojisi
Seçmeli 2 3 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı20,5030,00
Sınıf : 4/Dönemi : 2
GDM-442
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
Zorunlu 2,5 3 Yazdır
GDM-444
Proses ve İşletme Tasarımı
Zorunlu 3 3 Yazdır
GDM-446
Tahıl İşleme Teknolojisi
Zorunlu 2,5 3 Yazdır
GDM-448
Kalite Yönetim Sistemleri
Zorunlu 2 2 Yazdır
GDM-450
Mezuniyet Tez Çalışması 2
Zorunlu 2 2 Yazdır
GDM-452
Staj 2
Zorunlu 0 4 Yazdır
GDM-454
Tasarım Projesi
Zorunlu 2 2 Yazdır
GDM-474
Proses Uygulamarı II
Zorunlu 3 3 Yazdır
GDM-411
Gıda Alerjenleri
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-460
Gıda İşlemede Besin Ögelerinde Değişmeler
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-462
Fermente Süt Ürünleri
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-464
Gıdalarda Raf Ömrü
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-466
Teknoloji ve Arge Yönetimi
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-468
Gıda Endüstrisinde Proses Kontrol Uygulamaları
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-470
Et Tesisi Kuruluş ve Organizasyonu
Seçmeli 2 4 Yazdır
GDM-472
Peynir Bilimi ve Teknolojisi
Seçmeli 2 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı21,0030,00
Toplam177,00244,00
      
Üniversite Ortak Seçmeli Dersleri
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Kredi AKTS Print
Mühendislik Fakültesi
CEV-802
Çevre ve Enerji
Seçmeli 2 3 Yazdır
INS-801
Doğal Afetler ve Korunma Yöntemleri
Seçmeli 2 3 Yazdır
INS-802
Trafik Düzenleme ve Uygulamaları
Seçmeli 2 3 Yazdır
JFZ-801
Depremden Korunma
Seçmeli 2 3 Yazdır
JFZ-802
Harita Okuma
Seçmeli 2 3 Yazdır
JFZ-803
Afet Yönetimi
Seçmeli 2 3 Yazdır
      
Bölüm Başkanı : Prof. Dr. Zübeyde ÖNER  
e-mail : zubeydeoner@sdu.edu.tr  
Telefon : 211 1766  
Fax : 2462370859  
AKTS Koordinatörü : Dr. Öğretim Üyesi Alper KUŞÇU  
e-mail : hakankuleasan@sdu.edu.tr, alperkuscu@sdu.edu.tr  
Telefon : 2462111624  
Fax : 2462370859  
Adres : Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 32260 ISPARTA  
Genel Bilgi : Gıda Mühendisliği Bölümü Yükseköğretim Yürütme Kurulu' nun, 25. 02. 1994 tarihinde S.D.Ü. Ziraat Fakültesinin kurulmasına yönelik aldığı kararla birlikte açılmıştır. Başlangıçta 30 öğrenci olarak 1994-1995 eğitim-öğretim yılında şehir merkezine 25 km. uza  
Edinilen Ünvan : Gıda Mühendisi  
Yeterlilik Düzeyi : YOK tarafından belirlenen azgari krediyi tamamlamış olmak  
Kabul Koşulları : Gıda Mühendisliği Bölümü yalnızca lise Eğitiminin ardından Merkezi olarak yapılan Üniversite sınavı ile ve ilgili meslek yüksek okullarını bitirmiş öğrencilerden DGS sınavı ile öğrenci kabul etmektedir.  
Önceki Öğrenmenin Tanınması İçin Özel Düzenlemeler(Yatay Geçiş,Dikey Geçiş v.s.) : Gıda Mühendisliği Bölümü kontenjan dahilinde Yatay ve Dikey geçişle öğrenci kabul etmektedir.  
Yeterlilik Zorunlulukları ve Yönetmeliğe Uygunluk : Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.  
Programın Hedefleri : Gıda Mühendisliği Bölümünün misyonu Kamu ve Özel Sektör işletmelerinin ihtiyaç duyduğu iyi yetişmiş Gıda Mühendislerini Eğitmek ve ayrıca Akademik kariyerlerine devam etmek isteyen öğrencilere nitelikli araştırma tasarlama ve uygulama bilgi ve becerisini kazandırmaktır.  
Örneklerle Mezunlar İş Profilleri : Gıda Mühendisliği Bölümü mezunları Devlet özel sektöre bağlı Gıda Üretimi ile ilgili firmalarda, araştırma ve denetleme kuruluşlarında ve akademik kurumlarda çalışmaktadırlar.  
Başka Çalışmalara Geçiş İmkanı : Gıda Mühendisliği dalında lisans derecesi alan bir öğrenci Gıda Mühendisliği Alanında veya belirli diğer bazı dallarda lisans üstü çalışmalara devam edebilir.  
Programın Amaçları : Gıda mühendisliği lisans programı öğrencilerin gıda teknolojileri, ürün geliştirme, ürün kalitesinin artırımı, gıda güvenliği ve mikrobiyoloji alanlarında eğitimlerini hedeflemektedir. Ayrıca program dahilinde kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarını karşılaya  
Sınav Ve Değerlendirme Kuralları : Geçme notu arasınav notunun % 40'ı ile Final Sınavının % 60'ı toplamı ile belirlenmektedir. Ders geçmelerde çan eğrisi sonucunda oluşan başarı durumu ile sıralama yapılmaktadır.  
Mezuniyet Koşulları : Programda yer alan dersleri almış olmak ve en az 2 not ortalamasına sahip bulunmak.  
Programın Türü(Tam zamanlı, Yarı zamanlı, Uzaktan Öğretim) : Gıda Mühendisliği Programı tam zamanlı 8 dönemden oluşmaktadır.  
Ders-Program Öğrenme Çıktıları
Ders PÇ1 PÇ2 PÇ3 PÇ4 PÇ5 PÇ6 PÇ7 PÇ8 PÇ9 PÇ10 PÇ11 PÇ12 PÇ13 PÇ14 PÇ15
Gıda Mühendisliğine Giriş 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 0 0 0 0
Fizik I 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Fizik Laboratuvarı I 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Genel Kimya l 5 3 1 2 5 4 1 2 2 2 2 0 0 0 0
Kalkülüs I 4 5 3 2 4 3 4 5 4 2 2 0 0 0 0
İngilizce I (Hazırlık Eğitimine Tabi Olmayan Öğrenciler İçin) 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
İngilizce I (Hazırlık Eğitimine Tabi Olan Öğrenciler İçin) 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Türk Dili I 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Genel Biyoloji 3 1 1 1 3 3 1 3 1 1 1 0 0 0 0
İstatistik ve Deneme Metodları 5 5 1 2 5 2 1 5 5 2 2 0 0 0 0
Diferansiyel Denklemler 4 1 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Malzeme Bilgisi 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Mühendislik Termodinamiği 5 3 4 4 2 2 2 2 2 2 3 0 0 0 0
Analitik Kimya 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 0 0 0 0
Enerji ve Kütle Denkliği 4 4 4 4 4 4 4 4 4 0 0 0 0 0 0
Baharat Bilimi ve Teknolojisi 2 2 2 0 2 2 2 0 2 0 2 0 0 0 0
Gıda Mühendisliğinde Mesleki İngilizce 1 5 1 1 1 1 1 5 2 1 1 3 0 0 0 0
Laboratuvar Tekniği 4 4 4 5 5 3 2 4 4 4 3 0 0 0 0
Gıda Mühendisliği Temel İşlemler 1 2 2 2 2 2 2 1 2 1 1 2 0 0 0 0
Gıda Biyokimyası 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Gıda Analizleri 5 5 5 5 4 5 1 2 5 3 3 0 0 0 0
Gıda Mikrobiyolojisi 1 1 1 1 4 5 4 4 5 5 5 0 0 0 0
Gıda Endüstrisinde Kullanılan Makine ve Ekipmanlar 2 2 4 4 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Gıda Kalite Kontrolü 0 0 0 0 0 0 0 0 5 3 4 0 0 0 0
Fermantasyon Teknolojisi 1 1 1 2 2 2 1 1 1 1 1 0 0 0 0
Mikrobiyolojide Kullanılan Temel Teknikler 2 2 0 5 5 2 4 3 3 2 3 0 0 0 0
İş Hayatı İçin İngilizce 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 0 0 0 0
Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar 0 0 2 2 0 0 2 2 0 0 2 0 0 0 0
Gıda Katkı Maddeleri 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Duyusal Değerlendirme 1 1 2 5 5 5 4 1 5 2 2 0 0 0 0